Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Obiective turistice

Obiceiuri și tradiții

Folclor

Grupul Folcloric Almășanu

Grupul Almășanu a fost înființat în anul 2009 , cu un număr de 16 femei și 6 bărbați. În anul 2012 au fost absolvenți a scolii Populare de Arta ,,Ilie Micu” Sibiu, sub îndrumarea dlui profesor Chis Ioan. Au participat la diferite concerte atât cu muzica populara, pricesne și colinde tradiționale prin care au promovat folclorul autentic zonei de pe Târnava Mare . Din grup fac parte următorii artiști vocali : Luminița Maria Dejan, Iulia Lăpădat și Ilarie Lăpădat.
Grupul are doua albume de melodii populare, care se afla și pe rețelele de socializare.

Folclor

Ansamblul Poienița

Ansamblul a realizat o transpunere a tezaurului folcloric de pe Târnava Mare, concretizată într-un spectacol de obiceiuri populare, de îmbinare a cântecului, a dansului și a graiului popular din sat, precum și din celelalte localități din apropiere. „Prin activitățile noastre, urmărim să păstrăm bogăția culturală a valorilor noastre tradiționale, care aparțin unui sat de oameni gospodari, plini de creativitate și talent.
Ansamblul Folcloric «Poienița» Șmig este format din 20 de persoane, localnici, de diferite vârste, majoritatea dintre ei intelectuali, printre care preotul satului, precum și primarul, împreună cu profesori, contabili, farmaciști și alții. Cântecul popular a avut un rol important în viața de zi cu zi a oamenilor de la sat.

Artiștii locali au încercat să trezească anumite amintiri celor care astăzi au o vârstă mai înaintată, dar și celor mai tineri, care au aflat despre aceste obiceiuri din poveștile bunicilor. Două dintre datini au fost prezentate, respectiv „șezătoarea fetelor” și „plecatul în armată al băieților”.

În șezători, tinerii aveau ocazia să se întâlnească între ei fără prezența stânjenitoare a părinților și chiar se legau și dezlegau prietenii, ba chiar se făceau și chiar planuri de căsătorie. Șezătoarea a fost locul unde se învățau diferite deprinderi practice, dar derulau și numeroase obiceiuri. La un moment dat, lucrul înceta, fetele fiind servite cu diferite bucate de către gazdă.

Obiective turistice

Biserica Sfânta Treime

Biserica greco-catolică din piatră a fost construită în anul 1903 şi a fost sfințită inițial cu hramul Sfântului Vasile cel Mare, în prezent Sfânta Treime.
Lăcăşul de cult a avut un singur ctitor, pe Silimon Şerban. Ctitorii bisericilor ortodoxă şi greco-catolică erau rude, în sensul că o soră a lui Silimon Şerban a fost căsătorită cu un frate al avocatului Vasile Almăşan. S-a lucrat în acelaşi timp la ambele clădiri. Materialul de construcție folosit a fost cărămida, şarpanta a fost amenajată, aşa cum se obişnuia, din lemn, iar acoperirea s-a făcut cu țiglă. S-a preferat o construcție simplă, tip navă dreptunghiulară cu turn încorporat, terminată cu un altar semicircular.

Vezi mai mult

Sfânta Treime Alma

Biserica reformată

Biserica a fost construită în stil gotic în secolul al XV-lea. Ea se încadrează în tipul bisericilor sală, prevăzute în partea de est cu un cor cu închidere poligonală. Atât pereții sălii, cât și ai corului, sunt sprijiniți de contraforți în trepte, specifici arhitecturii gotice. Conform unei reprezentări grafice de la mijlocul secolului al XIX-lea, biserica avea un turn clopotniță din lemn, pe fațada de vest, înlocuit, ulterior, cu actualul turn zidit. Edificiul de cult nu a fost fortificat, așa cum sunt cele din localitățile învecinate. Înainte de Reformă, biserica a fost pictată în interior, cu diferite scene, reprezentând legende, personaje sau teme biblice, din care se mai păstrează doar fragmente.

Vezi mai mult

Biserica_reformata_din_Alma

Ultima actualizare: 05:25 | 11.05.2024

Sari la conținut